GORNJA TUZLA KOLIJEVKA MISTERIOZNE CIVILIZACIJE !

0
812

Vinčanska kultura prostirala se na teritoriji većoj od teritorije bilo koje neolitske kulture u Evropi, bila je tehnološki najnaprednija praistorijska kultura sa najranije razvijenom metalurgijom i najstarijim pismom. Ipak, i danas je okružena misterijama.

Vinčanska kultura je jedna od rijetkih ranoeneolitskih kultura jugoistočne Evrope koja je u vijekovima oko 5000. godine pne. doživjela u pravom smisli te riječi procvat. Vinčanska kultura je bila tehnološki najnaprednija praistorijska kultura na svijetu.

VIDEO PRILOG RTV TK;

Haris Alajbegović gl.urednik i dr.se. Mersiha Imamović

Figure koje je vinčanska kultura ostavila ispitivane su nebrojeno puta, a među mnogim objašnjenjima o njihovoj svrsi, oni najekstremniji otišli su toliko daleko da tvrde da figure predstavljaju vanzemaljce. Iako su ovakva objašnjenja odbačena, misterije koje okružuje vinčansku kulturu ne prestaje da intrigiraju i privlače.


Na isti način kao egipatske piramide, vinčanska kultura nastavlja da inspiriše umove u potrazi za odgovorima o porijeklu i nastanku ljudske civilizacije. Još uvijek je nerazjašnjeno značenje tajanstvenih simbola koji su urezani na grnčariji i figurinama vinčanske kulture. Već godinama ih izučavaju arheolozi i paleolingvisti. Pretpostavlja se da su bili oznake vlasništva, kaucija, piktogrami ili slikovno ili fonetsko pismo.


Gornja Tuzla je jedno, ako ne i najstarije neolitsko naselje u Evropi! U prilog tome svjedoči i činjenica da se gotovo na svakom koraku u Gornjoj Tuzli, samo nekoliko cantimetara ispod površine zemlje, se nalazi keramika koja dotiče period i do 7 000 godina prije nove ere i koja pripada vinčanskoj kulturnoj zajednici.


Arheološkim istraživanjima koja su vršena od 2007. do 2009. godine, a u kojema su uzeli učešće i eminentni stručnjaci iz Austrije i Bosne i Hercegovine pronađena je i skulptura, figurina, koja pripada pomenutoj Vinčanskoj kulturi 4500 do 4700 godina p.n.e. kao najznačajnije otkriće koje na ovim prostorima .
Jean od učesnika ovih istraživanja bio je i naš urednik radia Inat Haris Alajbegović.
Opširnije pogledajte u prilogu RTV TK.
Radio Inat BiH

LEAVE A REPLY