Okrugli sto SZBiH G.Tuzla; Vratiti pravni status Mjesnim zajednicama !

0
807

Večeras 07.12.2017. godine u Društvenom domu G.Tuzla u organizaciji Mjesnog Savjeta Stranke za BiH Gornja Tuzla organizovan Okrugli sto.

Tema okruglog stola je bila vraćanje pravnog statusa Mjesnim zajednicama sa područja grada Tuzle.

Gosti i predavači bili su predsjednik Gradskog savjeta Stranke za BiH Sead Hasić i Ministar u Vladik TK SZBiH Zoran Jovanović.

Skup je otvorio predsjenik Mjesnog savjeta Stranke za BiH Husejn Karić kao domaćin, naglasivši da je sazrelo vrijeme da ova inicijativa dobije podršku svih građana i da se problem koji je evidentan u radu gradske vlasti napokon riješi.

  • Ako govorimo o demokratiji to je vladavina naroda, a mi se u suštini sve više udaljavamo od naroda. Uputit ćemo prema Gradskom vijeću inicijativu u smislu poduzimanja mjera o izmjeni statuta grada Tuzle, – naglasio je predsjednik GS SZBiH Sead Hasić.
  • Ni u jednom Statutu općine Tuzla do danas nije predviđen izbor članova organa Mjesne zajednice u skladu sa zakonom o principima lokalne samouprave u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, – dodao je u svom izlaganju Ministar u Vladi Tuzlanskog kantona ispred SZBiH Zoran Jovanović.

Jedinstven zaključan sa ovog okruglog stola jeste da se pod hitno moraju poduzeti koraci na izmjeni Statuta grada Tuzle, odnosno vratiti pravni status Mjesnim zajednicama.

Zaključeno je da će se opširniji skup po ovom pitanju desiti u roku od dva mjeseca, a opet u organizaciji Mjesnog Savjeta Stranke za BiH Gornja Tuzla.

Radio Inat BiH

LEAVE A REPLY