PRIČA O NJEMICI MARIJI TRAKSMANDEL IZ GORNJE TUZLE

0
870

„Bosna da prostiš jedna zemlja imade,  i posna i bosa da prostiš, i hladna i gladna, i ktomu još da prostiš Prkosna od sna „, tako je pisac nekada davno opisao Bosnu i Hercegovinu.  Ipak uprkos svemu mnogi su se zaljubili u nju, njene planine, doline, jezera, i ljude i ostali zauvijek u njoj .

Jedna od takvih je i naša Marija Traksmandel njemica, koja je sa očuhom , koji je bio rudarski inžinjer iz Holandije došla u Bosnu početkom XIX. stoljeća u Gornju Tuzlu.

Kako bi danas rekli „ Trbuhom za kruhom“ očuh Rudarski inžinjer je dobio informaciju da rudnik koji se tada nalazio podno planine Majevice traži baš njegovu struku, rudarske inžinjere i ne sluteći da će to biti budući dom njegove pastorke Marije uputio se prema Bosni i Gornjoj Tuzli.

Živjelo se i radilo a Marija je odrasla u prelijepu djevojku u koju se zaljubio i nedugo zatim i oženio Salko Hadžiefendić, lijepi i zgodni Gornjotuzlanin. Brzo se otvorila i kahvana, trgovina i pekara nedaleko od rudnika i porodica je počela lijepo da živi od toga.

Međutim, ubrzo na prostore tadašnje kraljevine Jugoslavije dolazi drugi svjetski rat i počunju stradanja, progoni i ekzikucije. Marija, stamena žena , dobra domaćica, iskrene prirode i dobroćudnosti nije ostala ni jednog trenutka mirna gledajući šta se događa oko nje.

-Njijemci su vodili nekoliko zarobljenika optuženih za saradju sa Partizanima na strijeljanje. Marija je doznala i hitrim koracima je otišla da vidi o čemu se radi. Nije bilo straha, nije brinula za svoj život nego kako će pomoći drugima. Razgovor sa njemačkim oficirima i ubjeđuvanje da je u pitanju greška i da su to samo mještani  koji rade na svojim njivama od jutra do mraka kako bi prehranili svoje mnogobrojne porodice. Uprkos domaćim obavještajcima riječ Trakasmandel Marije je bila mnogo jača i ubjedljivija nego i najbolji obavještajac. Vjerovali su joj i često oslobađali zarobljenike, time spašavajući mnoge živote.

Veliki broj njemačkih jedinica posebno oklopnih bio je stacioniran u Gornjoj Tuzli. Marija je bila spona između smrti i života, nesreće i sreće, mržnje i ljubavi, a sve u cilju spašavanja ljudskih života.

Prošao je rat, a nedugo poslije njega Marija je preselila na onaj svijet, ali priča o njezinim dobrim djelima se i dan danas pamti i prenosti s generacije na generaciju.

Njemica koja je spasila mnoge živote i pomagla mnogima. Takvi ljudi se dugo pamte i rijetko kada i umiru jer njihova dobra djela ostaju a imena često spominju kao neizbrisiv pečat jednog prohujalog vremena. Vremena o kojem će se pričati i pisati a naša Marija Trakasmandel još dugo pamtiti, kao žena čistog srca i dobre duše.

Radio Inat Gornja Tuzla

Piše: Hariz Alajbegović

 

LEAVE A REPLY