Nakon 27 godina tekst Zijaha A. Sokolovića “Glumac…je glumac…je glumac” ponovo na sceni u New York-u

0
84
Predstava “Glumac…je glumac…je glumac” će 3. marta 2018. godine biti odigrana na engleskom jeziku u izvedbi mladog tuzlanskog glumca Almira Kurtića na sceni Playroom teatra u New York-u.

Tekst Zijaha A. Sokolovića je do sada odigrana u izvedbi 27 glumaca u cijelom svijetu te će nakon 27 godina od prve izvedbe Lee Robin Gebharda u New York-u, ponovo zaživjeti u jednoj od najvećih svjetskih metropola.
Almir Kurtić je mladi bh. glumac, diplomirani glumac Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli u klasi dr.sci. Selme Alispahić. Dvije godine nakon diplomiranja, 2016. godine postaje dobitnik “Eleonora Duse” stipendije na “Lee Strasberg Institutu za Teatar i Film” gdje trenutno završava dvogodišnji konzervatorij izučavanja Lee Strasberg metoda glume. U New York-u je igrao u predstavama kao što su “Unity 1918” Kevin Kerr-a, “The Motherfucker with the Hat” Stephen-a Adly Guirgis-a i “Ajax in Iraq” spisateljice Ellen McLaughlin.
“Rad na predstavi za mene je predstavljao ogroman izazov  i nadam se da će publika uživati u ovom tekstu koliko sam i ja tokom proba. Velika mi je čast sto mi je gospodin Sokolović povjerio igranje ove predstave i neizmjerno sam mu zahvalan na datoj podršci. Fascinanto je koliko je tekst “Glumac…je glumac…je glumac” relevantan i na engleskom jeziku i mislim da će američka publika biti ugodno iznenađena.”
Tekst “Glumac…je glumac…je glumac” u izvedbi Zijaha A. Sokolovića je do sada odigran preko 1600 puta, preveden je na njemački, poljski, francuski i engleski.
Pored New York-a, ovaj tekst je doživio premijeru i u Londonu, Beču, Parizu, Varšavi, Sydneyu i Rimu.
Radio Inat BiH

LEAVE A REPLY